Kožne i potkožne promene

Mladeži  i njihovo hirurško uklanjanje su poslednjih decenija redovno prisutni u praksi plastičnih hirurga . Mladeži se mogu uklanjati radio talsima, hirurškim ili laserskim metodama . Svaki mladež je potrebno makar jednom godišnje pregledati, a pojedine treba trajno ukloniti . 

Intervencije se izvode u lokalnoj anesteziji i svaku uklonjeni mladež je potrebno poslati na patohistolosku analizu

Ateromi – zapušene lojne ciste koje se jedino mogu ukloniti hirurški putem. Izgledaju kao potkožne kuglice iz kojih se često  može izcediti lojni sadržaj .

Lipomi – su benigni tumori  ili nakupine potkožnog masnog tkiva koji se jedino mogu ukloniti hirurškim putem. Veličina i oblik lipoma može biti različita od okrugloj, jajastog i diskoidnog . Na koži se ne vide nikakve promene, ali na koži stvaraju izbočine koje su veoma vidljive . 

Ovakve promene se mogu jedino ukloniti hirurškim putem . Intervencije traju kratko i uz primenu lokalne anestezije su bezbolne . 

Keratoze – seboroične keratoze su hrapave okruglaste pigmentacije žuto-braon boje na površini kože koje se precizno uklanjaju radiotalasnim ili laserskim uređajem . Intervencija je veoma brza (10 do 20 sekundi), efikasna, bez šavova, bez krvi i bezbolna ( nanosi se anestetik u obliku kreme ) 

Papilomi – izrasline na koži za koje se često kaže “ viseće bradavice “  jer mogu biti na jednoj maloj peteljci ali i u nivou kože kao sitne svetlobraon tačkic . Često su prisutni u većim količinama u regiji vrata i pazuha ali i na drugim delovima tela. Uklanjaju se radio talasnim uređajem veoma brzo i efikasno za svega nekoliko sekundi. Intervencija je bezbolna ,jer se koristi anestetik u obliku kreme. Papilomi su virusnog porekla i lako se rasejavaju po koži i prenose drugim osobama . 

Savetuje  se njihovi uklanjanje radi sprecavanje daljeg širenja i umnožavanja  kao i iz estetskih razloga . 

Cene :

bradavice/papilomi od €10 do €100 (u zavisnosti od broja i regije)

keratoza od €10 do €150

ksantelazme od €200 do €400

mladeži od €50 do €350 + histopatologija €40